Maailma ei ole valmis. Tarvitaan enemmän kirjoja.

Meiltä löydät erittäin kattavan valikoiman tietoa ja kaunoa. Uutuuksia, klassikoita ja harvinaisuuksia. Tätä lukiessanne hyllyissämme on yhteensä 55 614 eri kirjanimikettä sekä 3 382 -elokuvaa. Näistä on esillä Citycenterissä 8 525, Kaisaniemen Sivullisessa 44 380 nimikettä, Mariankadun kaupassamme 5 472 nimikettä, Kaivopihan kaupassamme 9 669 kirjaa ja Kuopion kaupassamme 5 565 kirjaa. Tule tekemään löytöjä!


Rosebud somessa

        


Lukusuositukset



Rosebud - Ajankohtaista

Sivullisen ohjelmaa maalis–huhtikuussa

Ti 2.4. klo 17

Susanna Hast ja Noora Kotilainen (toim.): Sodan pauloissa (Gaudeamus) JULKKARIT 

Sota ja turvallisuuspolitiikka puhuttavat ja herättävät tunteita. Sotilaallisten arvojen ja käytäntöjen kriittinen tarkastelu on erityisen ajankohtaista Venäjän hyökättyä Ukrainaan ja Suomen liityttyä Natoon.
Sota ja siitä kumpuavat arvot vaikuttavat syvästi yhteiskunnassamme, paitsi politiikassa myös arjen käytännöissä ja tunteiden tasolla. Sodasta, turvallisuudesta ja sotilaspolitiikasta keskustellaan usein yksimielisyyttä vaatien ja vaihtoehdottomaan sävyyn. Miksi sota on suomalaisille niin pyhä asia?
Sodan pauloissa tarjoaa kriittisiä näkökulmia sotilaalliseen valtaan, sodasta kerrottuihin tarinoihin ja sotilasinstituutioiden käytäntöihin Suomessa. Mitä militarismi oikeastaan on? Miten sen kautta oikeutetaan väkivaltaa ja ylläpidetään sukupuolijärjestelmää? Miten sotilaallinen toiminta vaikuttaa ympäristöön ja ekosysteemeihin? Mikä on sotilaallisen vallan asema suomalaisessa demokratiassa?
Susanna Hast, YTT, on väkivaltaan, traumaan ja sodan kokemukseen erikoistunut kirjailija, lauluntekijä sekä taiteellisen tutkimuksen dosentti ja tuntiopettaja Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa
Noora Kotilainen, VTT, on visuaaliseen viestintään, mediaan, sotaan, kriiseihin, kärsimykseen, väkivaltaan, kansainväliseen politiikkaan ja militarismiin keskittyvä poliittisen historian tutkija

To 4.4. klo 17.30
Keskustelutilaisuus: Miten vihreä siirtymä tehdään reilusti? 

Vihreällä siirtymällä tarkoitetaan siirtymistä kohti kestävämpää ja ympäristöystävällisempää taloutta ja yhteiskuntaa.
Muutoksen tulisi tapahtua oikeudenmukaisesti eli tavalla, joka ottaa huomioon kaikkien ihmisten tarpeet ja oikeudet. Erityisesti tulisi huomioida heidät, jotka ovat haavoittuvassa asemassa tai riippuvaisia ympäristölle haitallisista talouden aloista.
Ympäristö- ja ilmastotoimia tuleekin suunnitella ja toteuttaa siten, että ne eivät syvennä sosiaalista tai taloudellista eriarvoisuutta, vaan pikemminkin vähentävät niitä.
Mitä tämä tarkoittaa esimerkiksi turvetuottajien, maanviljelijöiden tai kaikkien omaa liikkumistaan ja sen päästöjä miettivien kohdalla?
Ympäristötoimittaja Ismo Tuormaa haastattelee Sivullisessa Minea Koskista, Tuuli Orasmaata ja Anna Rajavuorta reilun siirtymän mahdollisuuksista ja epätasa-arvoisuuksista.
Minea Koskinen on kirjailija ja toimittaja. Hän on kirjoittanut tietokirjan Likainen työ – Ilmastopolitiikan voittajat ja häviäjät (Like, 2023) yhdessä valokuvaaja Miikka Pirisen ja toimittaja Karoliina Paanasen kanssa.
Tuuli Orasmaa työskentelee maa- ja metsätalousministeriössä erityisasiantuntijana ja on kirjoittanut kirjan Maaseudun tulevaisuus (Vastapaino, 2023), jossa hän käsittelee ilmastonmuutosta ja ympäristöpolitiikkaa ruoantuottajien näkökulmasta.
Anna Rajavuori työskentelee Kalevi Sorsa -säätiössä eriarvoisuuden vähentämisen asiantuntijana ja on perehtynyt siihen, miten siirtymä fossiilittomaan liikenteeseen voitaisiin toteuttaa oikeudenmukaisesti.
Lämpimästi tervetuloa! 

Pe 5.4. klo 18
Taina Saarikivi: Lihan värinä (Vastapaino) JULKKARIT 

Lihan värinä on esseeteos, joka käsittelee surua, luopumista, hiljaisuutta, himoa ja lihallisuutta sekä elämän hallitsemattomuutta ja rajallisuutta. Hiljaisuutta koskevat kohdat sisältävät kirjoittajan omaa uutta tutkimusta aiheesta. Hiljaisuus ei ole äänettömyyttä, vaan jonkinlaista tekstuuria, joka voi olla tiheää tai aukkoista, terävää tai sileää. Usein hiljaisuus on kovaäänistä, metelöivää.
Hiljaisuuden ohella kirjan toinen pääteema on fetisismi, seksuaalisen ruumiin häilyminenodotuksen ja toiseksi tulemisen rajoilla. Suru, himo ja hiljaisuus ovat lihan värinää.
Taina Saarikivi (s. 1969) on äänitaiteilija ja kulttuurisen äänentutkimuksen dosentti Turun yliopistossa. Saarikivi on tehnyt kokeellisia radiofonioita ja ääni-installaatioita sekä tutkinut muusikkoutta, äänittämisen autoeroottisuutta hiljaisuutta ja Kaija Saariahon huilumusiikkia. 

Kirjailijan kanssa keskustelemassa ovat kustannustoimittaja Tuukka Tuomasjukka ja kulttuuriantropologian dosentti Taina Kinnunen.

Ma 8.4. klo 17.30

Veera Antsalon ja Touko Kauppisen uutuuskirjojen yhteisjulkkarit (Teos)

 

Olet lämpimästi tervetullut juhlimaan Veera Antsalon ja Touko Kauppisen uutuuskirjojen ilmestymistä!

Antsalon neljäs runokokoelma Nimettömästä käsittelee maailmaloppuja, Luontosuhdetta sekä asioiden saamista aikaan ja siitä pois. Avaruuspuvut ja planeetan hylkääminen ovat varmaan edessä, mutta on hyvä miettiä muitakin tapoja jatkaa elämää. Se ei Luontoa voisi vähempää kiinnostaa.

Touko Kauppisen toinen romaani Näkyvät ja näkymättömät on kielen ja ajattelun taidonnäyte. Luonto ja sen oliot ovat yhtä kuin ihminen, oudon shamaanin asustelu metsikössä on yhtä aikaa hurmaavaa ja sydäntä kylmäävää. Ennen kaikkea Kauppisen teoksen kerronta kysyy meidän ja muiden yhdessä olemisen mahdollisuutta ja tapaa.

Tilaisuudessa kuullaan kirjailijoiden haastattelu. Tarjolla on juhlavaa juotavaa ja pientä syötävää.

 

Ti 9.4. klo 17

Jouko Jokisalo & Pekka Isaksson: Orjuuden arvet

 

Black Lives Matter -liikkeen ansiosta ymmärretään yhä paremmin, että orjuuden barbaarinen historia ei ole menneisyyden sivujuonne. Se on haava, joka voi parantua mutta jonka arvet tuskin koskaan siliävät.
Antiikin Kreikan ja Rooman orjayhteiskunnat ovat vaikuttaneet merkittävästi länsimaiden historiaan Ateenasta Auschwitziin. Islamilaisen orjuuden lonkerot ulottuivat Pohjolaan asti. Onko islamilainen orjuus vaiettu kansanmurha?
Afrikasta Amerikkaan suuntautunut orjakauppa on ihmiskunnan historian pahimpia ihmisoikeusloukkauksia. Paradoksaalisesti orjien omistaminen esitettiin valistuksen kaudella ihmisoikeutena.
Atlanttisen orjuuden lakkauttamisesta on kiitetty joko orjuuden vastaisia kristillis-humanitaarisia liikkeitä tai teollisuuskapitalismia. Orjien vastarinta on unohdettu. Tässä kirjassa orjat saavat sen sijan historiallisina toimijoina, jonka he ovat teoillaan ansainneet.
Orjuuden lakkauttaminen ei hävittänyt orjien ja isäntien roturajaa. Vuosisatoja kestäneen alistamisen perinnöksi jäivät viha, ennakkoluulot ja rasismi.
Pekka Isaksson on aate- ja oppihistorioitsija. Hän on perehtynyt erityisesti tieteellisen rasismin aatehistoriaan. Jouko Jokisalo on Euroopan historian dosentti (Oulun yo). Hän on viimeksi julkaissut teoksen Euroopan radikaali oikeisto (Into 2016). Kirjailijoita haastattelee Suomen Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.

Pe 12.4. klo 16.30
Jaakko Aarniala: Helsingejoen lapset (Basam Books) JULKKARIT 

Eletään kesää 1495. Venäläisjoukot piirittävät Viipuria. Toisaalla, Helsingen pitäjän laidalla, Toukolan lasten elämä on raskasta. Edes heidän maailmalla matkanneen setänsä tarinat eivät helpota sitä - päinvastoin ne saavat heidät haaveilemaan mahdottomuuksista.
Pitkään odotettu historiallinen romaani ilmestyy viimein 12.4. Tule paikalle virkeällä mielellä oppimaan kaikkea sellaista, mitä et tiennytkään Helsingin seudun ja Suomen keskiajasta! Saamme myös kuulla Jaakon uskomattomasta matkasta kirjailijaksi sekä totta kai myös Helsingejoen lasten syntytarinan. Ennen ja jälkeen haastattelun on aikaa rennolle yhdessäololle uusien ja vanhojen ystävien – sekä kaikkien aiheesta kiinnostuneiden – kesken.

 

Kirjailijan haastattelu pidetään klo 17.30-18.00. 

 

Pe 19.4.

Tupla-annos Mystiikkaa – sanattoman rukouksen opaskirja ja räiskyvän etsijän tunnustukset

Tervetuloa tutkimaan kanssamme syntyjä syviä rennolla otteella. Mysteerin äärellä ovat kirjailija Sanna Vaara ja kääntäjä, kirjailija Anni Pesonen. Esittelyssä on kaksi täysin uudenlaista kirjaa Jumalasta, mystiikasta ja rukouksesta. Vaaran hersyvän kaunistelematon teos, Jumalan katkennut kynä kertoo omakohtaisesti jumalakriisistä kaikkine mausteineen (Viisas Elämä, 2024). Pesonen taas on suomentanut kristillisen nykymystiikan klassikon, trappistimunkki Thomas Keatingin teoksen Avoin mieli ja sydän (Hiljaisuuden Ystävät ry, 2024). 

Naiset tutustuivat sydänrukouksen eli Keatingin opettaman sanattoman rukouksen merkeissä. Nyt he jakavat intohimoaan isojen kysymysten äärellä. Mitä sitten, että Jumala on? Mitä on Jumalan terapia ja mitä sanaton rukous tekee ihmiselle? Mikä saa ihmisen kirjoittamaan olemassaolon suurimmasta Mysteeristä? Miksi Jumala on tabu tiedeuskovaisessa Suomessa? Miksi henkinen tie kulkee sielun pimeän yön kautta? Jumalaan uskomiseen liitetään kliseisiä mielikuvia – mitä tapahtuu, kun niitä lähtee rikkomaan?

Anni Pesonen on hengellisen ohjauksen pastori, kääntäjä, kirjailija ja raamatuntutkimuksen tohtori. Hänen kuuluisin teoksensa ”Credo – tieni mystiikkaan” palkittiin Vuoden kristillisenä kirjana 2021. 

Sanna Vaara on kirjailija, mökkimystikko, sydänrukouksen ohjaaja ja sanataidettava suoltava Räppäri VAARA. Häneltä on julkaistu aikaisemmin kirjat: Mökkihulluutta ja mielenrauhaa (Viisas Elämä, 2022), Siskonpeti (Viisas Elämä, 2021), Modernien munkkien matkassa – Hillitön henkinen elämäni (Viisas Elämä, 2019) ja Maa kutsuu! (Sammakko, 2016). 

Tilaisuudet myös striimataan Sivullisen YouTube-kanavalle. 

 

Rosebud Sivullisen ohjelma myös YouTubessa

Sivullinen on 1300 neliön ja 50 000 nimikkeen kirjakauppa Kaisaniemenkatu viidessä Helsingissä. Sivullisessa järjestetään päivittäin kirjallisia tapahtumia. Voit seurata sitä myös netin välityksellä YouTube-kanavallamme: Sivullinen_Lava

Tapahtumista jää tallenteet katsottavaksi jälkikäteen.