Maailma ei ole valmis. Tarvitaan enemmän kirjoja.

Meiltä löydät erittäin kattavan valikoiman tietoa ja kaunoa. Uutuuksia, klassikoita ja harvinaisuuksia. Tätä lukiessanne hyllyissämme on yhteensä 46 445 eri kirjanimikettä. Näistä on esillä Citycenterissä 7 324, Kaisaniemen Sivullisessa 35 454 nimikettä, Mariankadun kaupassamme 8 488 kirjaa ja Kuopion kaupassamme 5 781 kirjaa. Tule tekemään löytöjä!

LukusuosituksetRosebud - Ajankohtaista

Sivullisen ohjelma

Torstai 2.2. klo 17-18   Ukrainan sota ja maailma sen jälkeen (Vastapaino)

 

Sodan keskellä sotilaat puhuvat ammusten ja ohjusten kielellä, poliitikot voimasuhteiden, liittoutumien ja pakotteiden kielellä, mutta me yhteiskuntatieteilijät ja humanistit haluamme puhua siitä ihmisen kärsimyksen, sovituksen ja toivon kielellä. Emme puhu vain Ukrainan sodasta, vaan yleisemmin sodista, asevarustelusta, sosiaalisesta kehityksestä ja globaaleista järjestelmistä. Nykyisen turvallisuusajattelun taustalla on pitkälti kapea sotilaallinen turvallisuus, joka ei sisällä esimerkiksi ympäristöä, energiaa, eläimiä ja luontoa. Kestävä rauha ja sovinto suorastaan huutavat uutta ajattelua ihmisten ja luonnon sekä poliittisten järjestelmien tulevaisuudesta.

 

Sivullisessa keskustellaan torstaina 2.2. klo 17–18 Vastapainon uudesta kirjasta Ukrainan sota ja maailma sen jälkeen. Puhumassa Pertti Koistinen, Heikki Hiilamo ja Teemu Matinpuro.

Voit seurata tapahtumaa myös Sivullisen YouTube-kanavalla https://www.youtube.com/@Sivullinen_Lava/ 

 

Perjantai 3.2. klo 16-17    Minne menet, suomalainen dokumenttielokuva?

 

Dokumenttiohjaaja Anu Kuivalainen, AVEK:n johtaja Ulla Simonen ja ohjaaja-tuottaja Juho Tanskanen keskustelevat suomalaisen dokumenttielokuvan nykytilanteesta ja tulevaisuudesta. Samalla julkistetaan uunituore kirja Documentary in Finland: History, Practice and Policy, joka analysoi suomalaista dokumenttielokuvakulttuuria ja sen ekosysteemiä. Kirjan ovat kirjoittaneet tutkijat Dafydd Sills-Jones, Pietari Kääpä ja Jouko Aaltonen, joka esittelee kirjan.

 

Kirja analysoi suomalaista dokumenttielokuvaa, sen historiaa, rakenteita ja käytäntöjä mediaekologisesta näkökulmasta. Suomalainen dokumenttielokuva on osoittautunut omaperäiseksi ja elinvoimaiseksi, samalla se on esimerkki pienen kansakunnan ja kielialueen dokumenttielokuvakulttuurin haasteista ja mahdollisuuksista. Olennaisen osan kirjaa muodostavat paneelikeskustelut rahoittajien, tuottajien ja ohjaajien kanssa. Tarkastelun kohteena on vuosi 2019, joka oli viimeinen ns. normaali vuosi ennen koronapandemiaa.

 

Pietari Kääpä on apulaisprofessori Warwickin yliopistossa Isossa-Britanniassa, Dafydd Sills-Jones apulaisprofessori Uudessa Seelannissa Aucklandin Teknillisessä Yliopistossa ja Jouko Aaltonen on Aalto-yliopiston dosentti. Kirjan julkaisee kansainvälinen Peter Lang -kustantamo. 

 

Lauantai 4.2. klo 13-14   Täydellinen keksintö–Polkupyöräesseitä (Teos)

 

Kun lapsi oppii ajamaan pyörällä, hän lähtee kohti maailmaa. Sama tunne on läsnä joka kerran, kun jalat nousevat polkimille. Kirjoistaan, televisiosta ja radiosta tunnettu J. P. Pulkkinen on kirjoittanut esseekokoelman, jota varten on polkenut koko elämänsä.

 

Polkupyörän monipuolisuudelle ei löydy vertaista. Alun perin yläluokan harrastuksena pidetty vekotin on taipunut työjuhdaksi, sotilasajoneuvoksi ja statussymboliksi. Se on merkki arvoista ja elämäntavasta, poliittinen kannanotto, lelu, harrastus ja maailman armottomimman urheilulajin työväline. Polkupyörän sarjatuotanto pani liikkeelle moottoriajoneuvojen kehityksen ja samalla pyörä työnnettiin pientareelle. Miksi polkupyörä on kuitenkin pitänyt pintansa? Miksi se keksitään aina uudelleen? Miksi se herättää intohimoja?

 

Kymmenessä esseessä Pulkkinen seuraa pyörän uria populaarikulttuurissa, keskustelee lukuisten ihmisten kanssa ja kirjoittaa kahta kehää: vahva henkilökohtainen kaari kasvaa osaksi yhteiskunnallisia ja kulttuurisia muutoksia. Niissä polkupyörä on joskus syy, joskus seuraus, mutta aina väline vapauteen. Se on täydellinen keksintö.
Haastattelijana Juha Kanerva.

 

Voit seurata tapahtumaa myös Sivullisen YouTube-kanavalla https://www.youtube.com/@Sivullinen_Lava/ 

 

Torstai 9.2. klo 17-18  Suuri suomalainen kuriositeettikirja (Warelia)

 

Heikki Nevala ja Mika Rautanen tulevat Sivulliseen kertomaan uutuuskirjastaan Suuri suomalainen kuriositeettikirja (Warelia, 2022). Ties vaikka temppujakin lavalla nähtäisiin, tervetuloa ihmettelemään omin silmin tai YouTubeen!

https://www.youtube.com/c/SivullinenStage

 

Suuri suomalainen kuriositeettikirja esittelee uskomattomia henkilöitä ja ilmiöitä runsaan sadan vuoden ajalta. Lukija pääsee tutustumaan suvereeneihin taiteilijoihin, kuten kahlekuninkaisiin ja -kuningattariin, päällään kävelijöihin, leijonankesyttäjiin ja vatsastapuhujiin. Esiteltävänä on myös eriskummallisia viihteen muotoja, kuten itsensä huvin vuoksi ristiinnaulitseminen, surmanajo ja musta teatteri. Rikas teos todistaa, että itsensä ylittäminen on mahdollista. Suomessakin on nähty taituruutta, sinnikkyyttä ja myönteistä hulluutta, jota ei omin silmin näkemättä uskoisi todeksi.

 

Heikki Nevala, FM, on helsinkiläinen tietokirjailija ja taikuri. Mika Rautanen, LL, on helsinkiläinen oikeuspsykiatrian erikoislääkäri.

 

Lauantai 11.2. klo 13-14   Erkki Tuomioja: Lievää voimakkaampaakin tyrmistystä. Poliittiset päiväkirjat 2003–2004 (Siltala) 

 

Vuosiin 2003-2004 tiivistyy paljon, kotona ja maailmalla. Vuosi 2003 alkaa traagisesti Yhdysvaltojen päätettyä hyökätä Irakiin. Ulkoministeri Tuomioja kiertää ja puhuu tiheääkin tiheämmissä kokouksissa, joissa Euroopan unioni jakaantuu sotaa vastustaviin ja puolustaviin. Tuomioja, kuten valtaosa kollegoistaan, on hyökkäystä vastaan. 

 

Eduskuntavaalit 2003 ovat tasaiset - ja katkerat. Keskusta voittaa, Paavo Lipponen väistyy. Tuomioja varautuu jättämään ulkoministerin tuolin mutta jatkaakin uudessa punamultahallituksessa. Kesällä roihahtaa poliittinen kriisi: pääministeri Anneli Jäätteenmäki eroaa. 

 

Tuomiojan päiväkirjat jatkuvat tiiviinä ja harvinaisen todistusvoimaisina. Hänen terävä näkökykynsä ja yhtä terävä kynänsä takaavat, että lukija pääsee lähituntumaan politiikan kulisseista - ja pysyy varmasti hereillä. 

 

Erkki Tuomiojaa haastattelee teoksen toimittanut valtiotieteen tohtori, historioitsija Veli-Pekka Leppänen

HUOM, VERKKOKAUPPA-ASIAKKAAT!

Mikäli et ole saanut Rosebudin tilausvahvistusta vaan pelkästään maksuvahvistuksen Paytraililta, älä huolestu. Tilauksesi on tullut läpi, mutta roskapostisuodatin on todennäköisesti pyyhkinyt tilausvahvistuksen bittiavaruuteen.

Rosebud Sivullisen ohjelma myös YouTubessa

Mikäli et pääse paikan päälle Rosebud Sivulliseen (Kaisaniemenkatu 5) seuraamaan ohjelmatarjontaamme, voit seurata sitä myös netin välityksellä. Sivullinen_Stage -kanava löytyy osoitteesta:

https://www.youtube.com/channel/UCoEzxiEO83elLbyVzSYS77A